dijous, 17 de gener del 2019

FESTA DE SANT ANTONI I SANT SEBASTIÀ

Sa Pobla, Manacor, Artà, Pollença, Muro o Palma vibren amb una de les celebracions més arrelades a Mallorca 

Celebrades el 16 i 17 de gener, les Festes de Sant Antoni evoquen el no tan llunyà passat agrícola de l’illa. Repletes de característics elements com són els dimonis, els foguerons o les Beneïdes, els seus sons i la seva gastronomia típica converteixen aquesta celebració en una de les més estimades pels mallorquins. 

Puntual a la seva cita cada 16 i 17 de gener, el seu origen es remunta a les arrels agrícoles de la societat illenca; quan la gent s'encomanava a Sant Antoni, patró de tots aquells animals indispensables en les feines del camp.

D'entre tots els municipis que celebren aquestes festes destaquen Sa Pobla, Manacor i Artà. Un dels moments més esperats és la sortida dels dimonis, símbol primigeni de la festa, la qual marca l'inici de la Revetlla de Sant Antoni el dia 16. Acompanyats per la música tradicional, dansen a cada racó dels pobles. A la tarda, tenen lloc els actes amb major càrrega cerimonial. La bullícia anterior contrasta amb el respectuós silenci que esglaia a tots els assistents a les Completes, una missa solemne on s'entonen els Goigs, unes cançons en honor a Sant Antoni. Finalitzats els actes públics, la celebració es trasllada als foguerons, on es poden torrar productes típics com la sobrassada, els botifarrons, la xulla, el llom . També es fans les espinagades (similars a una panada, els seus ingredients són la col i el llom o l'anguila) o les coques amb pebres, al compàs de les ximbombes i les glosses.

El dia de Sant Antoni podem formar part d'una de les tradicions més ancestrals de Mallorca, les Beneïdes de Sant Antoni. Celebrades paral·lelament a nombrosos municipis, destaquen pel seu alt nivell de participació les de Muro i Palma. L'esplanada de la Catedral de Mallorca s'omple d'animals que reben l'aigua beneïda al seu pas per davant del rector. I si t'has quedat amb més ganes de festa, encara queda una cita imprescindible: El Pi de Sant Antoni de Pollença. Estirat per voluntaris des de la possessió de Ternelles fins a la Plaça Vella de la vila, on és ensabonat, els joves es disputen l'honor de ser els primers en pujar fins a la capçada.

Etiquetes de comentaris:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

<< Inici